Slide background

Tim Van de Velde Photography

CMWG549

Tim Van de Velde Photography

CMWG184

Tim Van de Velde Photography

CMWG144

Tim Van de Velde Photography

CMWG336

Tim Van de Velde Photography

CMWG094

Tim Van de Velde Photography

CMWG225

Tim Van de Velde Photography

CMWG469

Tim Van de Velde Photography

CMWG397

Tim Van de Velde Photography

GENT – OCMW – MAÏSSTRAAT

i.s.m. L8-architecten

Functie en programma

De hoofdfunctie van het gebouw is wonen. De bewoners zijn thuislozen die voor langere tijd in het pension verblijven.

Het bestaande pand had nood aan meer kamers. Deze kwamen in de nieuwbouw, samen met andere functies. Er werd voorzien in een lift voor het volledige gebouw en een nieuwe inkompartij met ontvangstruimte en spreeklokaal naast een aantal noodzakelijke complementaire functies zoals kantoren, refter en sanitair voor het personeel, een vergaderzaal voor 10 tot 12 personen, een eetzaal met keuken, diverse bergingen, een wasruimte en een buitenruimte met fietsenstalling.

Na de uitbreiding van het gebouw, is er ruimte voor 32 bewoners, 20 in het bestaande deel en 12 in de uitbreiding. De nieuwe kamers hebben elk hun eigen sanitair. Twee kamers zijn aangepast voor personen met een beperkte mobiliteit.

Ruimtelijke context

De volumeopbouw van de nieuwbouw uitbreiding bestaat uit drie duidelijk te onderscheiden onderdelen die ook qua functie verschillend zijn. Op straatniveau bevinden zich gemeenschappelijke functies en kantoren in een volume met een gevel van antracietgrijs metselwerk. Het accent ligt op de dieperliggende inkompartij.

De kamers van de bewoners bevinden zich in een tussenvolume, bekleed met gladde minerale gevelplaten in gebroken wit met houten stijlen. In dit volume zijn de ramen verticaal, waardoor elke bewoner contact met de straat en ruime lichtinval heeft. De stijlen lopen verder in de borstwering van het dakterras.

De functies die strikt voor het personeel voorbehouden zijn, bevinden zich op de bovenste verdieping. Dit volume op de derde verdieping is voorzien van witte bepleistering. De grote raampartijen geven uit op een zuidgericht dakterras.

Aan de achterzijde is er een hellende daklijn die vloeiend overgaat in het plat dak boven de eerste verdieping waarop een groendak geplaatst wordt. De trapsgewijze daken laten meer licht toe in de centrale buitenruimte.