Tanghe Desoete architecten 01
Tanghe Desoete architecten 02
Tanghe Desoete architecten 03
Tanghe Desoete architecten 04
Tanghe Desoete architecten 05
Tanghe Desoete architecten 06
traphal
Tanghe Desoete architecten 07

GENT – VERBOUWING ART DECO WONING

Het huis werd in het verleden gebruikt als appartementsgebouw en was hierdoor onderverdeeld in drie wooneenheden.  De staat van het goed was echter verouderd en uitgeleefd. Het gebouw werd terug nieuw leven ingeblazen in de vorm van één kwalitatieve eengezinswoning.

Het project ambieert een duurzaam en kwalitatief voorbeeldproject te zijn voor stedelijk wonen in combinatie met een werkplek. Hierbij werden volgende strategische keuzes gemaakt:

Ligging:

De woning bevindt zich in Sint-Amandsberg (Gent), op voetafstand van scholen, het openbaar vervoer (bus en treinstation), halteplaats voor autodelen, stadsparken (Azaleapark en Rozebroeken) en op fietsafstand van het stadcentrum.

Compactheid:

Het gebouw bestond oorspronkelijk uit een hoofdvolume en een aanbouw. Deze aanbouw bevatte keukens en sanitair voor drie appartementen. Voor de eengezinswoning werd enkel het hoofdvolume bewaard, dat zeer compact is. Op die manier ontstond een compact volume met weinig warmteverliesoppervlakte, waardoor het energieverbruik beperkt gehouden wordt. Keuken en badkamer werden in het hoofdvolume voorzien.

De filosofie is gehanteerd, dat er met minder bebouwde ruimte, meer moet kunnen. In tegenstelling tot de vaak gangbare behoefte om steeds ruimer te bouwen, wordt hier het principe van maximale inbreiding gehanteerd.

Indeling van de woning:

De gelijkvloerse verdieping werd ingericht als leefruimte. De bestaande gang werd geëlimineerd om ruimte te bieden aan respectievelijk een keuken, een berging, een zitnis en een nieuw toilet dat aansluit op de traphal. In de traphal werd een kastelement voorzien voor de nieuwe elektriciteitkasten (gecompartimenteerd), alsook vestiaire, bergruimte voor (vouw)fietsen, etc. Op de eerste verdieping bevindt zich het kantoor van Tanghe Desoete architecten, afzonderlijk bereikbaar via de traphal. De tweede verdieping bevat de slaapkamers, gastenkamer en badkamer. Er wordt een nieuwe lichtkoepel voorzien in de centrale slaapkamer, die ook fungeert als toegangsluik tot het dak. De kelder wordt gebruikt als wasruimte en berging.

Een kwalitatieve buitenruimte:

Doordat de aanbouw werd verwijderd, is de bestaande tuinruimte aanzienlijk vergroot. Deze fungeert als ontspannings- en speelruimte en biedt een meerwaarde in aansluiting met de leefruimte. Er is een pruimenboom voorzien die privacy verschaft t.o.v. de achterbuur.

Karakter van het huis:

Het huis, daterend uit 1930, werd zo veel als mogelijk in zijn oorspronkelijk karakter hersteld. Daartoe worden de aanwezige architecturale kwaliteiten behouden en aangevuld waar deze verdwenen of verouderd zijn:

-Het raam van de achtergevel, hetwelke zeer slecht van staat was, werd gereconstrueerd in zijn oorspronkelijke staat, rekening houdend met de raamverdeling, weliswaar met dubbele beglazing.

-De voorgevel werd gereinigd en hersteld waar nodig. Het schrijnwerk (pvc/alu) dat niet meer voldoet, werd vervangen door dubbele beglazing in aluminium schrijnwerk, met opnieuw de oorspronkelijke raamverdeling.

-Daar waar de aanbouw werd verwijderd, kwamen nieuwe raamopeningen, die meer licht in de ruimtes brengen. Tevens werd de rechtstreekse toegang vanuit de leefruimte naar de tuin voorzien via een beglaasde deur.

-Het eiken parket in de leefruimte werd volledig gerestaureerd.

Technische installatie:

Integrale vernieuwing van elektriciteitsvoorzieningen en een centraal verwarmingssysteem (op basis van een condenserende ketel op gas).  Als bijverwarming wordt in latere fase een nieuwe haard t.p.v. de bestaande schouw voorzien.

Materiaalkeuze:

Er werd gekozen voor een degelijke en duurzame afwerkingsmaterialen (gevelbepleistering op XPS, aluminium schrijnwerk met thermisch verbeterde beglazing, …).