img_3527-kopie-zw
tanghedesoetearchitecten-interbellumwoning
hscene11-zw
hscene09-zw
hscene05-zw

GENT – WOLTERSLAAN

Verbouwing van een interbellumwoning.

Het bestaande huis is een rijwoning uit de interbellumperiode. De woning werd door een vorige eigenaar, ingedeeld in twee appartementen. Op vandaag wordt de woning terug als eengezinswoning betrokken. De bouwkundige staat van het goed is degelijk, maar de woning is aan modernisering toe. De living is verbonden met een smalle eethoek die in het zuiden uitkomt op een koer. De keuken met een eerder gesloten gevel staat  een echt contact in de weg. Het project ambieert met minimale middelen de woning een sterkere relatie te bezorgen met de buitenruimte. Terzelfdertijd worden een aantal maatregelen getroffen om de duurzaamheid te vergroten.

Op de gelijkvloerse verdieping worden keuken, badkamer en zithoek geëlimineerd om plaats te maken voor een ‘leefkeuken’ in nauw contact met de buitenruimte. Hiertoe wordt de opening tussen leefruimte en leefkeuken verbreed en verhoogd en wordt een beglaasde gevel met vouwdeuren voorzien naar de buitenruimte toe.

Op de eerste verdieping wordt de indeling licht gewijzigd, en wordt de badkamer vernieuwd, in direct contact met de slaapkamer.

 

Het huis bevat een aantal typische, voor die tijd karakteristieke elementen. Zo bemerken we verschillende rondbogen tussen de deelruimten. Het ontwerp speelt hierop in door de bestaande opening tussen salon en eetruimte hierop te centreren. Voor de vouwramen werd een eenvoudige verdeling gezocht in overeenstemming met de bestaande raamverdeling op de verdieping. In de gang worden halftransparante deuren in de rondbogen geplaatst om ruimte te bieden voor een berging met fietsenstalling, zonder het ruimtelijke karakter te verstoren. Typisch binnenschrijnwerk wordt behouden, zoals de houten binnentrap, houten deuren en omlijstingen. De buitenramen langs de achterzijde van de woning worden vervangen door nieuw schrijnwerk in zwart aluminium, met aandacht voor de finesse van de huidige indeling.