12053_130507_sa01_kleur_beeld01-a
12053_130507_sa01_kleur_beeld02a
12053_130507_sa01_kleur_beeld03a
12053_130507_sa01_kleur_beeld04a
Tanghe Desoete architecten-MVLL

GERAARDSBERGEN – MAJOOR VAN LIERDELAAN

Het perceel is gelegen langs de Gavergracht in Geraardsbergen, in een vergunde verkaveling in overstromigsgevoelig gebied. Door de ruimte op het maaiveld vrij te houden, bekwamen we een typologie van een woning op kolommen die weerstand biedt aan mogelijke overstromingen. De woning werd opgenomen in de voorbeeldbrochure ‘Waterrobuust bouwen’ van de Vlaamse overheid.

De woning bestaat uit een compact volume met gesloten gevels langs de straat- en linkerzijde en volledig open gevels naar de rechter- en achterzijde, waardoor het contact met de tuin en de gracht wordt geïntensifieerd. De inkompartij die deels overdekt is, wordt bereikt via een hellend vlak. Een brede trap aan de achterzijde is tegelijk een toegang tot de woonruimtes en een terras.

De vloerpas van het gelijkvloers wordt gepositioneerd op 0,3 meter boven het hoogst gekende overstromingspeil. De referentiehoogte van de overstroming van 14/11/2010 is 1,6 meter boven het riooldeksel aan de duiker.

Het gebouw wordt opgebouwd uit een skelet van betonnen kolommen, platen en balken waartegen de geïsoleerde gevelpanelen worden bevestigd. Het betreft een gladde betonnen buitenschil. De aansluitingen aan het aluminium schrijnwerk worden ingevuld met zwarte volkernpanelen.

Door de prefabricatie voldoet de woning aan hoge eisen qua energiebesparing en duurzaamheid.