V002-ontwerp-01-planten-zw
V002-ontwerp-13 kopie 2
IMG_5688

MARIAKERKE – E. BLANCQUAERTSTRAAT

Verbouwing van een woning uit de fifties.

Het bestaande huis is een vrijstaande eengezinswoning, gebouwd in 1957. De gelijkvloers bevat een inkomhal, ontvangstruimte, leefruimte, een kleine keuken en berging, wc en garage.  De verdieping bevat 3 slaapkamers en een badkamer.  De bouwkundige staat van het goed is degelijk, maar de woning is aan modernisering toe. De living is georiënteerd op het zuidwesten, maar staat nauwelijks in contact met de achtertuin. De keuken met een eerder gesloten gevel staat dit contact in de weg.

Het project ambieert met minimale middelen de woning een sterkere relatie te bezorgen met de buitenruimte. Terzelfdertijd worden een aantal maatregelen getroffen om de duurzaamheid te vergroten.

Indeling van de woning:

Op de gelijkvloerse verdieping worden living, keuken en ontvangstruimte opengetrokken en ingericht als leefruimte. De keuken wordt verruimd waardoor plaats ontstaat voor kastenwand en kookeiland. Op de eerste verdieping wordt de indeling niet gewijzigd, enkel worden de vorenste ruimten anders benut in functie van hobby’s en bureau. De kelder wordt gebruikt als berging.

Contact met de buitenruimte:

De leefruimte en keuken krijgt voor het eerst echt contact met de achtertuin. Hiertoe wordt een uitbouw waarvan de beglaasde wanden zich oriënteren op de richting van de tuin.

Karakter van het huis:

Het huis, daterend uit de jaren ’50, bevat een aantal typische, voor die tijd karakteristieke elementen. Zo bemerken we het vlinderdak van de garage, dewelke een tegengestelde beweging volgt ten opzichte van het zadeldak van het hoofdvolume, telkens met uitkragende daklijsten.

Het ontwerp van de nieuwe uitbouw speelt hier op in. Het dak is plat, maar door de geknikte vorm van het schrijnwerk ontstaat een spel van lijnen waarbij oud en nieuw met elkaar communiceren, eerder dan contrasteren.  Typisch binnenschrijnwerk wordt behouden, zoals de houten binnentrap, binnendeuren in houtfineer. Buitenramen worden vervangen door nieuw schrijnwerk in wit alu, met aandacht voor de finesse van de huidige indeling.

De buitenschil van het bestaande volume wordt voorzien van een nieuwe bekleding met EPS isolatie en witte gevelbepleistering, dakbedekking met witte kunstleien, wat resulteert in een heldere eenvoud van glas en witte massa.