Tanghe Desoete architecten 06
Tanghe Desoete architecten 02
Tanghe Desoete architecten 01
Tanghe Desoete architecten 05
Tanghe Desoete architecten 04
Tanghe Desoete architecten 03

NEVELE – HALFOPEN BEBOUWING

De perceelsvorm is een gevolg van de reeds vergunde opspitsing van een bestaand perceel, en kadert op deze wijze in een locale verdichtingsstrategie. Hierbij werd ruimte geboden om een halfopen bebouwing te voorzien tegenaan de bestaande zijgevel van de bestaande aanpalende woning.

Kenmerkend voor het tuinlandschap is de aanwezigheid van een mooie loofboom en het zicht op het achterliggende rurale landschap: grasland begraasd door schapen.

Indeling van de woning:

Het ontwerp is opgebouwd uit modules van 3,50m x 4,75m. Deze repetitieve structuur organiseert de verschillende functies. Het gelijkvloers niveau bevat carport, inkom, berging, leefruimte, keuken, eetruimte en speelruimte. Op de eerste verdieping en zolderverdieping zijn de slaapkamers, dressing/strijkkamer en badkamer ondergebracht. Eén module, deze boven de eetruimte, is niet voorzien van een verdiepingsvloer waardoor een vide ontstaat die licht tot centraal in de woning brengt.

In de modulaire structuur worden gesloten gedeelten voorzien waar privacy vooropstaat, terwijl glaspartijen zorgen voor een intens contact met de buitenruimte.

De beperkte overspanningswijdte resulteert in een minimum aan materiaalgebruik, zowel in de structuur zelf als voor de invulling.

Contact met de buitenruimte:

-In de onverharde voortuinzone wordt een nieuw klein boompje voorzien, dat bij het benaderen van de inkom het groen karakter van het perceel inluidt en het groene karakter van de straat benadrukt.

-De leefruimte krijgt een sterk contact met de achtertuin. Hiertoe worden beglaasde partijen voorzien die zich oriënteren op de tuin en het achtergelegen landschap.

-De platte daken op de eerste verdieping worden deels van een groendak en deels van een terras voorzien tussenin deze groendaken.

Karakter van de woning:

De woning krijgt een uitgesproken hedendaags karakter, waarbij de uitkragingen (luifel-dakboord) subtiel aansluiten op de aangrenzende interbellumwoningen. Binnenin staat een consequent grid garant voor een heldere ruimteopbouw met veel aandacht voor lichtinval.

Technische installatie:

De woning wordt voorzien van een centraal verwarmingssysteem (op basis van een condenserende ketel op gas). De woning wordt voorzien van fotovoltaïsche zonnepanelen op het zadeldak (straatzijde) voor de productie van elektriciteit.

 

Riolering:

Riolering wordt aangelegd, rekening houdend met gewestelijke en gemeentelijke verordeningen (septiektank, hemelwaterput, infiltratievoorziening, gescheiden stelsel).

Materiaalkeuze:

Het volume wordt voorzien in witte buitenbepleistering omwille van optimale zonlichtreflectie (minimaliseren oververhitting), hetwelke resulteert in een heldere eenvoud van glas en witte massa. (met zwart alu schrijnwerk met thermisch verbeterde beglazing).