oosterzele-1

Tim Van de Velde Photography

oosterzele-3

Tim Van de Velde Photography

oosterzele-2

Tim Van de Velde Photography

oosterzele-4

Tim Van de Velde Photography

oosterzele-5

Tim Van de Velde Photography

OOSTERZELE – GERAARDSBERGSESTEENWEG

Wonen in de idyllische Vlaamse Ardennen: het glooiende landschap is hierbij in zijn eigenheid gelaten en vormde de aanzet van het ontwerp. De woning omkadert een wandeling, waarbij men sterke contrasten ervaart tussen gesloten en open, donker en licht.

Om weerstand te bieden tegen erosie en oppervlaktewater, het terrein helt immers naar de woning toe, werd een betonnen ‘keerwand’ opgetrokken die een aantal functies omarmt: open carport, inkom, praktijkruimte, badkamer en slaapkamers. Elke van deze ruimten heeft een zicht op de voortuin. Een houten wand markeert de inkom en zorgt voor privacy in de aangrenzende ruimten. Ze bevat tuinberging en vestiaire.

Vanuit de betonnen sokkel, kan men via een langwerpige steektrap het leefgedeelte op de verdieping bereiken, badend in het licht. Deze is één open ruimte in intens contact met het landschap. Ze bevat een open keuken en leefruimte. Ondergronds zijn galerij, atelier en tevens saunaruimte voorzien, belicht via een patio.

Het bewoonbaar volume is bewust compact gehouden om energetische redenen. Het plaatsen van het woongedeelte bovenop het nachtgedeelte zorgt voor energiewinsten: ten gevolge van de stijgende warme lucht, blijven de slaapkamers koel, en moet minder verwarmd worden in het leefgedeelte. Door een evenwicht tussen gesloten en beglaasde geveldelen en een uitkragende dakrand wordt overbezonning vermeden. Op het dak zijn zonnepanelen (zonneboiler) aangebracht.

Bekijk hier het TV interview